Как да изберете основни инструменти за начинаещи? Вероятно се изкушавате да започнете сами да поддържате дома си, защото искате да спестите пари или ви е омръзнало да се занимавате с майстори. Или пък искате да постигнете напредък, преминавайки към по-сложни проекти. И в двата случая, в това ръководство сме подбрали инфомация за най-често използваните инструменти, необходими за основната домашна поддръжка. Разбира се, не е нужно да ги купувате наведнъж. Добрия набор от инструменти се съставя цял живот и всеки може да бъде закупен, когато възникне необходимост от него.

Спестете пари и правете ремонтите сами с основни инструменти

Кои са най-необходимите основни инструменти за домашен ремонт?

 • Чукове
 • Отвертки
 • Клещи
 • Ножици
 • Триони
 • Заключващи клещи
 • Ролетка
 • Гаечни ключове
 • Тръбен ключ
 • Стълба
 • Дрелка
 • Тестери за напрежение/ Фазомер
 • Фенерче
 • Макетно ножче
 • Маркер
Избор на инструменти за начинаещи

Избиране на инструменти

Гореизброените основни инструменти са достатъчни за извършване на основни задачи по поддръжката на дома като затягане на вратите на шкафа, окачване на снимки, затягане на хлабави гайки,  монтиране на контакти, рязане и захващане на дървен материал и основни водопроводни инсталации. Също така е добра идея да си набавите основни материали и крепежни елементи като гвоздеи, винтове, гайки, изолирбанд, лепило, епоксидна смола и кабелни връзки.

 1. Чукове

Чукът се използва главно за забиване на пирони, изваждане на гвоздеи и други неща. Според предназанчението си, чуковете са с различни килограми. За домашна употреба можете да си вземете лек чук, но ако ще чупите тухли или бетон например, ви трябва такъв с тежка глава.

 1. Отвертки

Оборудвайте се с различни размери отвертки. Има две възможности: да ги купите поотделно или като комплект.

 1. Клещи

Стандартните клещи се използват за задържане, издърпване, огъване, усукване и т.н. Клещите с дълги носове са по-подходящ за достигане на места, които за стандартните клещи не са достъпни.

 1. Tрион

Можете да го използвате за напречно нарязване на дървен материал или листове от шперплат. Плоският трион е по-малък, с по-фини зъби и подходящ за по-равномерно рязане. Трионите за метал пък се използват за рязане на малки метални части, болтове, тръби и други.

 1. Заключващи клещи

Те могат да се използват за задържане на гайки, болтове и други подобни, за да се предотврати завъртането им. Може да се прилагат и като обща скоба за задържане на две части заедно.

 1. Ролетка

Шестметровата ролетка е идеална за обща употреба. Триметровата е малка и компактна, и можете да я пъхнете в джоба си за измерване на неща, докато пазарувате мебели или строителни материали.

 1. Гаечни ключове

Гаечните ключове се използват за затягане на гайки, болтове, кранове, водопроводни фитинги, закрепване и всичко останало, което изисква затягане. Можете да си купите ключове с отворен край или комбинация от гаечни ключове. Първите са отворени в единия край и пръстен от другия, който прави затягането на гайки по-бързо.

 1. Накрайници за отвертки и гаечни ключове

Изпълняват същата роля като гаечен ключ, но действието с тях е по-бързо и лесно. Купете набор от 12 вида.

 1. Тръбен ключ

Ако искате да правите водопроводни инсталации, този инструмент ще ви е полезен за демонтиране на кранове, радиаторни вентили, отвиване и затягане на тръби, водопроводни фитинги и големи гайки, които обикновено изискват много голям ключ.

 1. Стълба

Тя е от съществено значение за вътрешната и външната поддръжка. Неминуемо ще ви трябва, за да почистите прозорци, да режете живи плетове, да боясвате, да почистите паяжини и други подобни. Със стълба е по-безопасно, отколкото да се качвате на стол или табуретка.

 1. Измервателни уреди за напрежение

Използват се за измерване на напрежение, ток и проверка на батериите. С тях ще разберете дали определен кабел или други електрически части са „живи“ и да проверите дали тока е спрян, след като изключите захранването. А безконтактният детектор за напрежение е стандартен инструмент за всеки електротехник.

 1. Фенерче

Високозахранваните LED фенери, които се предлагат на пазара, произвеждат много повече светлина от традиционните модели с обикновена крушка. Светодиодите също са с продължителен живот и не се чупят при падане. Фенерът за глава/челникът е изключително полезен, когато имате нужда да работите с двете си ръце.

 1. Бояджийски четки

В даден момент може да решите да опитате уменията си в боядисването. Според предназначението си, четките могат да бъдат плоски, овални, ъглови, кръгли и полукръгли. За боядисване на стени е необходима по-широка плоска четка. Можете също така да използвате валяк за боядисване на вътрешни стени и мазилка.

 1. Дрелка

Ще ви е нужна, за да правите дупки в метал, пластмаса, дърво, бетон, тухли или камък.

 1. Детектор за метал и жични телове

Този инструмент е предназначен за намиране на метал и живи проводници в стени преди пробиване.

 1. Акумулаторна бормашина

Акумулаторната бормашина е основният електроинструмент, ако работите с много винтове. Прилага се също за пробиване на отвори в бетон. Можете да закупите кабелна или безжична. Моделите с кабел са по-евтини.

 1. Маркер

Те са чудесни за маркиране на тъмни повърхности. Ако ползвате молив, може да е трудно да видите отбелязаното, но маркерът предлага плътни линии в различни цветове.

Разбира се това са само част от инструментите, които всеки опитен майстор трябва да притежава в своето работно куфарче. Както вече казахме с годините и опитът се натрупват все повече умения и инструменти. Все пак нашия кратък списък съдържа наистина базовите инструменти, които ще са ви необходими на първо време. В случай, че не притежавате част от тях можете да ги откриете и закупите от https://www.bagira.bg/инструменти, където се предлага наистина богат асортимент от качествени ръчни и електрически, инстурменти.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *