Гайките и болтовете са основни крепежни елементи, които се използват както за изграждането на обекти, така и за тяхното обединение. Гайката се навива на болта, като по този начин се получава скрепването на два елемента, които биват затегнати, без да имат възможност да мърдат или да се разместват. Този тип крепежни елементи, често се използват като заместители на гвоздеите и винтовете, като не е изключено и някои обекти да бъдат изградени и в комбинация с тях.

Резби
Гайките и болтовете са спиралообразно резбовани крепежни елементи, които се завиват един за друг. Когато при изграждането на даден обект завиваме гайката за болт техните резби напътстват самото движение. Възможно е при силен натиск жлебовете да се разтегнат и да размърдат конструкцията, което може да деформира резбата. Всичко това би могло да доведе до много негативни последици, разрушавайки гайката. Обикновено гайките са снабдени с 5 жлеба, но могат да се срещнат и с по 8. В някои случаи, строителите имат нужда от много дълги болтове, за това резбата при тях може да е толкова голяма, колкото е необходимо.

Издържливост
Гайките са по-сигурни от болтовете като при тях е много по-малка вероятността да се разпаднат или развият, отколкото болтовете. Освен това те имат по-малки резби в сравнение с болтове. За да се класифицира тяхната издържливост различните видове болтове, гайки, винтове и други крепежни елементи са групирани в различни класове на якост. Най-често среващи са 4.8 ,6.8, 8.8 ,10.9 и 12.9.

Болтове

Размери
Всички крепежни елементи имат специфични размери, така че да са съвместими със съответни строителни проекти, в които ще вземат участие. Размерите на болтовете обикновено са предварително изброени от производителите. Те включват: диаметър, дължина, вид резба в мм и клас на якост. Ето и пример за предварително упоменати размери и клас на якост на болт: М 20х70, 10.9.

Материали
Хипер сплавите са най-добрите материали, които се използват за направата на болтове. Hastelloy, Inconel, Incoloy и Monel са често срещани марки, които са се доказали със своята подобрена механична здравина, стабилност на повърхността и устойчивост на корозия. Титанът е много твърд материал, който се използва при болтове, които са подложени на голямо напрежение. Те могат да бъдат изградени от различен вид стомана, включително и неръждаема, която е много издържлива на окисление. Производителите създават закалената стомана, чрез охлаждане на вода и масло. Този тип стомана е много по-силна от обикновената. Въпреки това, закалената стомана има по-голяма вероятност да се счупи, в сравнение с титаниевата, когато се постави под високо напрежение. Алуминиевите болтове са полезни в ситуации, когато строителите имат нужда от крепежен елемент, който да е добър температурен проводник. Медта е много издържлива на корозия, но също така е проводник на електричество, което може да доведе до неочаквани токови удари.

Различни видове
Различните проекти изискват различни видове болтове. Строителите, машинните инженери и дори домашните майстори използват най-различни видове болтове и дори шпилки, за да скрепят и затегнат два обекта заедно. Важно е да се знае, че за закрепването на дървени предмети е препоръчително да се използват специалните болтове за дърво. На пазара се предлагат много и различни видове болтове, според тяхното предназначение. Някои често срещани видове са: машинните болтове, с квадратна глава, елеваторни, лемежни, пластмасови, коларски, U-болтове, пасвани болтове и други.

В случай, че вашия бъдещ проект се нуждае от високоякостни болтове, можете разгледа и поръчате най-подходящите за вас от богатия каталог на ИТТ България ООД.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *