Какви са видовете генератори за ток и кога може да ни потрябват? В ежедневието понякога се случва да имате нужда от електрическа енергия, но да нямате достъп до захранване.

Вероятно най-честият случай е когато трябва спешно да си заредите телефона. Това има сравнително по-лесно решение, отколкото ако се намирате сред природата и искате да си прекарате добре без да се лишавате от най-важните удобства.

В такъв случай генераторите за ток са средството, с което да си осигурите необходимата електрическа енергия без да сте в близост до електрическа мрежа.

Генераторите преобразуват механичната енергия в електрическа и по този начин осигурява ток на места, където няма достъп до електрическо захранване.

Какви са основните разлики между различните генератори за ток

Когато избирате генератор за ток следва да вземете под внимание за какви уреди ще го използвате, каква мощност ви е необходима, дали трябва да го пренасяте лесно и други.

Тук ще разгледаме основните видове генератори за ток според тяхното действие, използваното гориво и вида на произвежданата електрическа енергия.

Дизелови

Съвременните дизелови генератори произвеждат ток посредством въртенето на вала на вградения дизелов двигател.

Макар и в миналото употребата им да е била ограничена, в днешно време те са широко използвани в обществени, производствени и жилищни сгради. Почти всички болници, развлекателни центрове, супермаркети и обекти с голямо потребление на ток са оборудвани с дизелови генератори.

Бензинови

Бензиновите генератори работят на подобен принцип като дизеловите, но са по-широко разпространени и по-компактни.

Освен, че отделят по-малко вредни емисии те са и по-лесно преносими и са подходящи за домашни цели с по-ниска консумация на ток.

В Praktis.bg можете да намерите богата гама от бензинови генератори за монофазен или трифазен ток, които удовлетворяват нуждите от потребление на всеки индивидуален клиент.

Инверторни

Инверторния генератор за ток преобразува постоянния ток в променлив, поради което е подходящ за захранване както на битови, така и на по-чувствителни консуматори.

Те са подходящи за захранване на по-прецизна техника като компютри, телевизори, медицинска и офис техника, пелетни камини и много други.

Освен, че работят безшумно, те са и изключително компактни и лесно преносими.

Генератори за ток - какви видове има

Генератори за ток според вида на произвежданата енергия

Според типа ток, който произвеждат, генераторите се делят на монофазен, трифазен и инверторен.

Монофазните генератори за ток произвеждат постоянна вълна от променливо напрежение с вариращи стойности. Те се използват за повечето домакински уреди като печки и хладилници, както и някои строителни уреди, които не изискват постоянно високо напрежение.

Трифазните генератори произвеждат три вълни от променливо напрежение, което осигурява непрекъснато високо напрежение в мрежата. Те са подходящи за обекти, при които е нужна постоянна голяма мощност като бизнес центрове и индустриални обекти.

Инверторния генератор вече разгледахме като подходящ за чувствителна техника, тъй като преобразува постоянния ток в променлив.

Разнообразието от генератори в Prakis.bg включва различни типове машини, подходящи за битово и индустриално потребление, които покриват нуждите на широк спектър от клиенти.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *