От всички козметични процедури, които са на пазара днес, лазерната епилация добива все по-голяма популярност.

Тъй като всички, особено жените, държат много на външния си вид и желаят да премахнат нежеланото окосмяване, на помощ им идва лазерната епилация, като най-добро решение с дълготраен ефект. Този метод е сравнително нов и много водещи дерматолози са провели изследвания, за да подобрят неговото действие. Това е довело до няколко варианта за лазерно лечение, като най-новият от тях е диодната лазерна епилация. Тук ще разгледаме по-подробно какво представлява самата диодна лазерна епилация, какъв е нейния механизъм на действие и какви са нейните предимства и недостатъци в сравнение с другите лазерни процедури.

Какво представлява лазерна епилация?

 Лазерната епилация е козметична процедура за отстраняване на нежеланото окосмяване, чрез използване на лазери. Лазер е стимулирано излъчване на лъчи, които могат да се фокусират в дадена област, с цел да се увредят космените фоликули и по този начин да се предотврати или намали бъдещият растеж на космите.

Процедурата се извършва с помощта на различни видове лазери и всяка от тях работи ефективно върху специфична категория окосмяване и тип кожа. Консултацията с дерматолог ще ви даде ясна представа, кой тип лазер е подходящ за вашата коса и кожа.

За да бъде ефективна процедурата се налага да бъдат направени няколко сесии с предписан интервал между тях. Може да се наблюдават странични реакции от нея, но вие ще бъдете предварително информирани за това, както и какви мерки да вземете, за да ги сведете до минимум. Като цяло това е една много точна процедура, която изисква много предпазни мерки, но води до отлични резултати.

Какво представлява диодната лазерна епилация?

Използвания лазер изпраща светлина с дължина на вълната 800 нм, която е доста по-дълга в сравнение с тази изпращана от обикновените лазери. Въпреки, че тези по-дълги вълни не се абсорбират от меланина, те проникват по-дълбоко в епителните клетки, а така имат по-големи шансове за сериозното увреждане на космените фоликули.

Има два основни механизма за премахване на нежеланото окосмяване:

Разграждането на грубите косми и превръщането им в мъхчета:

Мъхчетата са много фини косъмчета, които покриват тялото на новороденото. В този случай се отнася до явлението, при което под въздействие на лазера грубите структури на косъма се разграждат и той се превръща във фин мъх.

Пълно унищожаване на космените фоликули:

Унищожават се напълно космените фоликули, чрез лечение с цел тотално премахване на всички косми.

Диодната лазерна епилация е фокусирана върху тези два механизма, за да премахне трайно нежеланото окосмяване.

Има определени предоперативни стъпки, които трябва да извършите, преди да се подложите на процедурата.

Първата е да се избръснат космите в областта, която желаете да се третира, това се прави, за да:

 • Намалее миризмата, предизвикана от контакта на космите с лазера по време на процедурата.
 • Не станат космите проводник на топлинна енергия към кожата и така да се получи прегряване и неприятни мехури по нея.
 • Уверите, че лазерът ефективно достига до дълбините на космения фоликул, за да се премахнат космите от корена.
 • Второто условие е хората с по-тъмна кожа да използват слънцезащитни продукти, за да се намали увреждането на кожата след лечението, защото се случва да се увеличи потъмняването на кожата в третираната област.

лазерна епилация wave

Лазери използвани за диодна лазерна епилация

Диодните лазери са много по-ефективни в сравнение с другите използвани при обикновените лазерни процедури. Ето защо те са иновативен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване.

Клинични изследвания и допълнителни спецификации на диодната лазерна епилация

Диодният лазер е с висока мощност и не се нуждае от външен инструмент за фокусирането му в конкретната зона. Това е едно от нещата, които го разграничават от обикновения лазер.

 • Енергията, която той доставя е за 9х9 мм площ.
 • Тъй като импулсът се доставя на интервали от 5 до 20 мсек., оборудването е съставено от изпъкнала сапфирена леща, която влиза в контакт преди и по време на пулса, за да се предотврати термичното увреждане на кожата от лазера. Нейното предназначение е не само да предпазва кожата от увреждане, а също така и за да може лазерът да бъде в по-близък контакт с фоликулите на космите.
 • Наблюденията направени след употреба на диодния лазер са, че космите не се възстановяват до 10-13 години. И може да се каже, че тази процедура е дълготрайна и намалява растежа на космите значително.
 • Още с първата процедура се наблюдава намаляване на окосмяването в третираната област и космите стават по-светли, по-тънки и леки.
 • По-грубите косми показват термично увреждане, а при по-тънките има минимални щети.
 • Пигментните и не пигментни участъци на третираните косми показват някои промени в структурата си дължащи се на лечението, без да се уврежда околната кожа.

Предимства на процедурата с диоден лазер

 • Диодната лазерна епилация води до значително намаляване на окосмяването в сравнение с останалите варианти и забавя растежа на космите.
 • При нея се наблюдава значително по-голямо количество отстранени космите в сравнение с другите лечения с лазер и на космите им отнема много повече време да поникнат отново.

В коя област може да се прилага диодната лазерна епилация и колко сесии са необходими?

Може да се прилага за отстраняване на нежеланото окосмяване от гърдите, гърба, долната част на корема, краката, брадичката, горната устна, лицето, бикини зоната, ръцете и подмишниците.

Сесиите варират от 6 до 10 в зависимост от областта, грубостта и гъстотата на космите, които трябва да бъдат премахнати.

Интервалите между сесиите трябва да бъдат от 4 до 6 седмици за космите по лицето и от 8 до 10 седмици, ако е за друга част от тялото. Това е дължи на факта, че космите на лицето поникват по-бързо в сравнение с тези по другите части на тялото.

Ако искате да се радвате на красиво тяло без следи от нежеланото окосмявате запазете си час за лазерна епилация в Wave Estetic Center в Стара Загора. Там екипът от специалисти знае как да се погрижи за вас, а освен това разполага с иновативен апарат Elysion Pro, с който отстраняването на нежеланото окосмяване е бързо, лесно, ефективно и безболезнено.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *