Чилърите напоследък будят все по-голям интерес в хората, а добрите цени за инсталация и след това ниските разходи и лесната поддръжка са сред основните фактори, които привличат хората.Дали ще изберете чилър система за отопление и охлаждане за вашия дом, вила или офис, то резултатите няма да закъснеят много, а вие ще останете повече от доволни.

Но нека разгледаме внимателно какво е чилър, какво да очакваме, къде можем да го приложим и каква разновидност да изберем. всичко това са въпроси, на които ще намерим отговор в следващите редове.

Чилъри

Какво е чилър?

Чилърът е вид климатична инсталация, която може да се използва еднакво успешно както за отопление, така и за охлаждане. Моделът на работа на чилъра силно наподобява начина, по който функционира съвременната хладилна техника.

Той представлява термопомпен агрегат, при който най-важното в чилър системата е наличието на хладилен агент. Този хладилен агент охлажда въздух или вода, които в последствие, в зависимост от предназначението и режима на работа на чилърната система, охлаждат или затоплят дадена сграда (това може да е офис, къща, апартамент, склад, цех, дейта център и много други).

За да бъде системата ефикасна, чилърът и неговия капацитет трябва да са разумно съобразени с площта, която трябва да се охлади или затопли. Много често хората считат, че чилър системата не може да функционира без наличието на климатик, който да се прикрепи към нея.

Това обаче е подвеждащо. Самият чилър също представлява вид климатична инсталация и прикрепянето към нея на допълнителен климатик просто повишава ефективността на работа, тъй като така се изпомпва повече въздух.

Чилъри за охлаждане

Макар че в наши дни чилър системата се използва по-често за отопление, първоначалното предназначение на уреда е било за охлаждане. Именно от там идва и името – чилър, което от английски означава охлаждащ.

Чилъри за охлаждане се използват много отдавна, но и до ден днешен няма какво да ги измести като най-изгодна и едновременно с това ефективна система за охлаждане. Днес в много хотели и ресторанти се използват чилъри за охлаждане, които са специално създадени с по-голяма мощност.

Те са включени към дадено помещение с цел превръщането му в хладилно помещение. Те могат да поддържат много ниска температура и това позволява съхранението на много големи количества храна в прясно състояние за дълго време.

Чилъри

Чилъри за отопление

Макар и при своето първоначално замисляне и създаване да е основно предназначен за охлаждане, днес чилър системите се използват основно за отопление. Причината е, че те не са скъпи за инсталиране и са много икономични, а в същото време имат много високо ниво на ефективност.

На практика, вашият чилър за отопление може да поддържа дома ви топъл и уютен, дори и при температури от около минус 20 градуса по Целзий. Действително, чилърът се нуждае от известно количество електроенергия за да заработи, но при всички положение е много по-ниско от това, което бихте направили като разход ако изберете и приложите други методи за климатизация.

Тъй като чилърите за отопление не носят големи разходи след себе си, а са в същото време доста ефикасни, те често биват избирани като най-ефикасното и добро решение за климатизация на болници, учебни заведения, банки и други сгради с обществено значение. Обикновено се използват и като средство за климатизация на търговски центрове, хипермаркети и други подобни.

Съобразете мощност и площ за да може чилър системата да отговори на нуждите на сградата…

Чилър система за климатизация можете да си инсталирате с еднакъв успех като у дома, така и в офиса. Единственото, което е от значение е да съобразите мощността на вашата чилър система с площта, на която ще ползвате вашия чилър за отопление или охлаждане.

Важно е да знаете, че системата има определен капацитет и при по-големи площи се изискват по-големи мощности. Така например ако вашата чилър система ще покрива три или четири стаи в малка фирма това не може да се сравнява с нуждите на цяла поликлиника например.

Чилър система у дома…

Ако обмисляте изграждането на чилър система за отопление и охлаждане у дома, на път сте да направите нещо доста разумно и икономически изгодно. Това ще промени за винаги разходите ви за електроенергия и нагласата, че трябва да стоите на студено за да си спестите разходи за ток.

Важно е единствено да заделите малко пространство, защото чилър системата за отопление изисква малко повече място от, да речем, един климатик или един радиатор.

Обикновено повечето хора използват мазата или пък някое удобно таванско помещение, но ако живеете в апартамент, това може да се направи и в някое килерче или нещо друго подобно. Нужно е да се изгради система, което да позволява на топлия въздух (или съответно на студения през летните месеци) да достига до всички части на жилището.

Chillar

Чилър за охлаждане и отопление във фирмата…

Един от най-ефективните начини за управление на една фирма е като се намалят до минимум разходите и максимално се увеличат приходите. При разходите доста често се правят излишни харчове на пари за електроенергия и това намалява ефективността на бизнеса.

Вместо да инвестираме парите в човешки ресурс, ние харчим за електричество и други подобни, а това е нещо, което може да се спести. Независимо дали заради горещините през лятото или заради арктическите студове през зимата, ние много често имаме огромни разходи, а в същото време инсталирането на чилърна система за отопление и охлаждане може да ни спести ужасно много.

Да, действително в началото се прави известна инвестиция, но все пак тези средства ще се компенсират съвсем скоро в резултат от намалените сметки. Разходът на електроенергия може от раз да се намали с около 50%, а ако управлявате системата разумно – дори и с повече.

Това в същото време няма по никакъв начин да засегне качеството на работната среда и вашите служители ще се чувстват изключително комфортно. Те ще се радват на приятна прохлада през летните месеци и топла, уютна обстановка в зимните студове.

Излишно е да споменаваме, че подобни подобрения се отразяват много добре в качеството на работа и намаляват стреса на работното място. Една чилър система за отопление и охлаждане може да направи повече, отколкото предполагате.

Чилър въздух – вода или чилър вода – вода

Дали да изберем чилър въздух – вода или пък вода – вода, това е сложен въпрос, на който трудно може да се намери правилния отговор без внимателен анализ. Несъмнено и двете опции си имат своите предимства, но запитани какво биха избрали за собствения си дом ако трябва да вземат решение сега, повечето специалисти отговарят, че биха се спрели най-вероятно на чилър въздух вода.

Причината, която повечето повечето от тях изтъкват е, че типът чилъри въздух вода обикновено са на по-добри цени и още повече, че използват ресурс, който е навсякъде около нас, а именно въздуха.

Обикновено към чилърните системи за охлаждане и отопление от типа въздух вода се прибавя въздушна помпа, която да засмуква въздух от околната среда и да подсилва мощността на чилърната система. Чилър системите вода вода от своя страна имат други предимства.

Едно от тях е, че предлагат по-голяма свобода и могат да се инсталират дори и в затворени помещения без досег с външната среда, например в помещения под земята, в които няма прозорци и други подобни.

При редица модели ще имате на разположение и постоянно топла вода, което е огромно предимство и удобство. Разбира се, недостатъци също има и те са, че обикновено цените при една чилър система вода вода са обикновено са по-високи от тези при въздух вода.

Чилъри – цени

Щом става дума за цени, чилърите изключително много се отличават от един модел до друг в зависимост от редица фактори. Така например, някои марки традиционно са много по-скъпи от други, което изобщо не означава, че предлагат по-високо качество. Много често самото име на производителя е напълно достатъчно за да скочат цените до небето, така че не се подвеждайте по това.

Има много добри производители на чилър системи за охлаждане и отопление, които са по-малко популярни и предлагат много по-добри цени, но без да отстъпват по отношение на качеството. Не може да се отрече и още нещо, което вече споменахме малко по-рано, а именно, че цените на чилър системите въздух вода са по-ниски от тези на моделите вода вода.

Ако няма причина и някаква специфична нужда, която да ви насочва към модел вода вода, то винаги можете да предпочетете въздух вода и да спестите средства. Друго решаващо по отношение на цената, която ще заплатите е мащабът на чилър системата за отопление. Както вече отбелязахме, нуждите на един апартамент или еднофамилна къща са несравними с тези на една голяма сграда, така че може да се очаква и голяма разлика в цената на реализирането на целия проект.

Ако трябва обаче да дадем една примерна цена, без да претендираме в пълна изчерпателност, то бихме могли да назовем сумата от около 5000 лева, която с малки отклонения в посока нагоре или надолу отразява приблизителния разход на едно 4 членно семейство за инсталирането на чилър система в еднофамилна къща с две спални, кухня и всекидневна. разбира се, бихте могли да се възползвате и от някои отстъпки, но в случая става дума по-скоро за късмет на момента.

Хубавото е, че ще можете да ползвате и гаранционен срок, който ще ви бъде като застраховка, че ако нещо не е наред с чилър системата, то вие ще имате възможност незабавно да търсите съдействие по ремонта на вашия чилър.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *