Търсите нови завеси? Колебаете се какви трябва да са те, за да допълнят интериора на вашето жилище?

Завесите имат две основни цели: Да блокират светлината и да изглеждат добре.

За да блокират светлината, особено в спалнята, където тъмнината е от особено значение за качеството на съня, те трябва да са малко по-плътни и да бъдат по-широки и по-дълги от прозореца, който ще покриват.

Повечето интериорни дизайнери препоръчват завесите да бъдат до пода, но като цяло няма златно правило. Вие може да си вземете завеси в предпочитана от вас дължина, в зависимост от цялостния дизайн на вашето жилище. Ето някои полезни съвети споделени от специалистите в търговията с качествени пердета от Къртънс България с помощта, на които да се справите с тази не лека задача.

Дължина на завесите

Завесите с дължина до пода са безспорно най-добрият избор за всяка стая. За да изберете правилната дължина измерете разстоянието от пода до мястото, на което възнамерявате да ги окачите, а след това закръглете до най-близките по-големи сантиметри.

Има два вида дължини на пердета, които са най-популярни.

  • Докосване до пода – Този класически вид е идеален за помещения, в които често отваряте и спускате завесите. Те се движат лесно и всеки път и без усилие си застават на местата. За да се постигне това съвършенство, завесите докосват леко пода или са на не повече от 1 см над него.
  • Лежащи върху пода – За да се създаде този по-спокоен и по-мек вид на помещението, завесите се ушиват с около 10 см по-дълги и се оставят да лежат свободно върху него. Ако искате да придадете още по-романтичен и екстравагантен вид можете да увеличите размера им с още 20 см. Този вид завеси изискват по-голяма поддръжка и задължително трябва да бъдат оправяни всеки път, когато биват отваряни или спускани.

Правила за первазите.

Можете да имате завеси, които докосват первазите на прозорците или да бъдат с дължина малко над тях. Това е популярен избор, ако стаите ви са с по-малки прозорци. Внимателно измерете завесите, за да сте сигурни, че това е точната дължина, тъй като, ако са прекалено къси или дълги ще изглеждат не на място и ще влошат външният вид на стаята.

Може ли завесите да покриват радиатора?

Ако имате радиатор под прозорците в стаята е добре да помислите за завеси, които докосват перваза им. Не е добре те да покриват радиатора, защото ще му попречат да затопли ефективно помещението. Ако все още искате оформени в стилен вид завеси с дължина до пода е добре да помислите за щори, които стигат до перваза на прозореца, а около тях да оформите обръч от завесите.

Пердета и завеси

На каква височина трябва да бъде поставен корниза за завесите?

Общоприето е да закачите вашите корнизи до 15 см над рамката на прозореца, а от страни те да се показват симетрично от ляво и дясно. Това ще ви гарантира, че завесите изцяло ще покрият прозореца и няма да позволяват на светлината да прониква в стаята, когато бъдат спуснати.

Разбира се винаги съществуват и изключения, ако от едната или другата им страна има някаква пречка и завесите не могат да бъдат разположени идеално. Като цяло те трябва да бъдат окачени високо. Ако корнизите са твърде тесни или разположени ниско, ще развалят външния вид на прозореца, когато върху тях се поставят завесите.

Колкото по-близо до тавана е разположен корнизът, толкова по-добре ще изглеждат завесите, така прозорците ви ще изглеждат по-високи и стаята ви визуално ще се разшири.

Що се отнася до дължината на корниза извън прозореца, помислете за около 20 см от двете страни. Това ще ви позволи да отворите изцяло завесите през деня, и така да оставите колкото е възможно повече светлина да проникне в стаята, а така ще направите и прозорецът да изглежда визуално по-голям. Ако разполагате с голяма стая, която искате да изглежда още по-просторна, можете да заложите на дължина на корниза извън прозореца до 33 см от двете му страни, за още по-голям ефект.

Но бъдете много внимателни и не излизайте повече от 1/3 от общата ширина на прозореца, защото това може да го направи да изглежда като „осиротял“ в завесите.

Колко широки трябва да бъдат пердетата?

В действителност ширината на завесите се определя от това, колко плътни искате да изглеждат те, когато са спуснати. Комбинираната ширина на отделните завеси трябва да е около 3 пъти по-голяма от дължината на корниза, ако искате да им придадете тежък и плътен вид. Ако искате по-мек и привлекателен вид нека ширината им е 2 или 2,5 пъти дължината на корниза.

Още няколко заключителни съвета

  • Ако предпочитате завеси, които докосват пода и се тревожите, че той не е напълно равен, тогава едно малко разстояние между тях от 2 см ще ви помогне да маскирате този проблем.
  • В помещенията с висок трафик завесите на пода не са много добър избор, затова помислете за такива, които са например до перваза.
  • Не забравяйте, че е много по-лесно да се скъсят завесите, ако са твърде дълги, отколкото да се удължат, затова ви съветваме да закръгляте размерите на по-голямото число, когато правите измерванията.
  • Когато купите новите си завеси, внимателно прочетете етикетите им, за да проверите вида на плата, от който са изработени. След това внимателно ги изгладете, за да премахнете от тях следите от сгъване, защото не е добра идея да ги закачите със следите от сгъване върху тях. Не забравяйте, че синтетичните материи се гладят на по-ниски температури в сравнение на тези изработени от чист памук.
Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *