Купуването на мека мебел и най-вече на диван е една от най-важните инвестиции, които вероятно ще направите при реализирането на интериорния дизайн на вашето жилище. Следните няколко съвета ще ви бъдат от полза, за да вземете правилното решение.

1. Пробвайте, преди да купите

Комфортният диван има дълбочина на седалката от най-малко 60 см, което ви дава достатъчно пространство, за да стоите удобно в него, дори и ако имате дълги крака. Но все пак размерите варират, затова пробвайте всички различни варианти, които ви харесват, за да сте сигурни, че предлагат добра поддръжка на гърба. Когато става дума за височина на седалките, повечето са около 45 до 50 см. Няма правилни или неправилни размери, така че задължително пробвайте дивана, преди да го купите, за да се убедите, че ще пасне на цялото семейство. Накрая, обърнете внимание и на общата му ширина, ако искате да се излягате на него.

2. Инвестирайте в добра изработка

Вложете толкова средства, колкото можете да си позволите, за да купите диван с качествена основа – тя ще ви се отплати през дългите години на почивка. Обърнете внимание на гаранцията, преди да направите покупката. Някои производители на меки мебели са толкова убедени в качеството на своите продукти, че предлагат гаранция за цял живот. Твърдата рамка от масивна дървесина е добра опция. Избягвайте металните конструкции.

3. Проверете пълнежа на възглавниците

Не забравяйте, че това, което е вътре в дивана, е също толкова важно, колкото и това, което се вижда отвън. Възглавничките, напълнени с пух, предлагат висок комфорт, но те ще имат нужда от редовно изтупване и наместване. Пенливите или влакнести пълнежи пък могат да се сплескат и да загубят формата си с течение на времето. Специалистите препоръчват да се избере комбинацията от пух и пяна, тъй като пуха дават мекота, а пяната осигурява добра структура. Добра комбинация са също облегалки, пълни с пук и възглавници на седалките, запълнени с пяна или влакна.

4. Обърнете внимание на тъканите

Независимо дали предпочитате смели цветове и шарки или неутрални нюанси, вашият избор на тапицерия ще окаже огромно влияние върху стаята. Затова, избирайте внимателно, за да сте сигурни, че диванът ще пасне на останалия интериор. Естествените материи могат да избледнеят от силната слънчева светлина, така че изберете синтетична тъкан, ако меката мебел ще бъде близо до прозореца. Ако пък имате куче или котка, се спрете на плат, който е лесен за почистване. Винаги можете да се доверите на фирма за професионално пране на дивани, но е добре да обърнете внимание на препаратите, с които работят.

Пране на дивани и мека мебел

5. Измерване

Извадете ролетката и се уверете, че сте измерили правилно максималните размери за диван, който ще се побере в определеното за целта пространство. Също така, проверете размерите на всички врати и стълбища, през които диванът ще трябва да премине при доставка. Ако достъпът е ограничен, може да се наложи да изберете мека мебел с подвижни крака или дори модулен дизайн, който може да бъде доставен на части.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *