Земеделието съществува от векове и благодарение на него много хора намират препитание и са преживявали през годините. Едни от най-важните инструменти, които всеки добър фермер трябва да притежава са плуговете. Всъщност плуга е това приспособление, което земеделецът използва, за да оре почвата. Орането е необходимо, за да подготви почвата за засяване. Без плуг, няма оран. Поради тази причина, земеделието е немислимо без него! През годините, плуговете са напреднали главозамайващо и в днешно време съществуват различни видове, които са на разположение за съвременния фермер.

В тази статия с помощта на специалистите в търговията с висококачествени плугове Mass ще ви запознаем малко по-подробно с видовете плугове предлагани на пазара.

Олекотени плугове

Олекотени селскостопански плугове

Олекотеният плуг е древен инструмент, който все още се използва и до днес за по-малки селскостопански ниви. Това се дължи на факта, че този плуг е изключително ефикасен. Много от различните плугове днес се базират на него. Той се състои от едно огромно острие, което приниква в земята вертикално. В миналото плуга е бил дърпан по земята от кон, а в днешно време този процес се осъществява с помощта на трактори и други съвременни техники управлявани от човек. Когато ножа се движи в земята, той прорязва, повдига, обръща и аерира почвата с едно движение. Ако към почвата е добавен твърд тор, този плуг ще помогне тора да влезе в почвата на дълбочина.

Обръщателни плугове

Обръщателни селскостопански плугове

Обръщателбният плуг е още една версия на олекотения плуг. Разликата е, че този вид плуг използва 2, 3 или 4 остриета. Един чифт от остриетата обръщат почвата на ляво, а друг чифт обръщат почвата на дясно. Една бразда се прави от едно острие, а в края на браздата, остриетата се превключват и се прави бразда в друга посока. Тези плугове са огромни и тежки и се нуждаят от мощен трактор, за да се движат.

Лозарски плуг

Лозарски селскостопански плугове

Те са друг вид плугове, които съдейки по името им можете да бъдете сигурни, че намират широко приложение в лозарството. Особеното при тях е, че са в триъгълна форма, като са различните видове могат да бъдат съставени от 4, 5 или 6 остриета, като работната ширина, която покриват е съответно 104, 130 и 156 см.

Култиватори

Култиватори

Култиваторите са следващият голям плуг, който има нужда от трактор, за да се употребява адекватно. Неговата цел е да разчупва само повърхността на почвата, без да я преобръща. Това е необходимо, защото някои съвременни химикали, които се използват в селскотостопанство, причиняват втвърдяване на почвата. За това тя трябва да се пробие, за да могат растенията да израснат свободно. Култиваторите се използват като дренажни системи.

Дискови брани

Дискови брани

Те са често срещан вид плуг, който с използва за оран на поле покрито с храсти, или буци пръст, вледствие на оран на суха и камениста почва. Този плуг е снабден с огромен стоманен диск, който прорязва почвата. Дисковете са леко наклонени, които обръщат почвата при нейното разчупване. Обръщателните способности на дисковата брана не са толкова впечатляващи, както на олекотения плуг, тъй като тяхната главна цел е да разбиват на ситно големите буци пръст в следствие на първоначалната оран. В зависимост от ситуацията и местонахожденито на земята, олекотен плуг би се използвал, след като преди това е минала дискова брана.

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *