Оптимизация на медиен портал

Ако сте от хората, които искат да печелят допълнителен или основен доход онлайн, с минимална или дори никаква парична инвестиция, то вероятно сте попаднали на много сайтове, в които ви съветват да си създадете интересен сайт, да привлечете таргетирани посетители и да печелите пари от реклама, контент маркетинг, афилиейт и т.н.

Създаването на собствен сайт е една добра възможност да печелите пари онлайн и ако имате добра идея, можете лесно да я реализирате, благодарение на готовите системи за управление на съдържанието.

Най-лесната част е да „подкарате“ един сайт. После, обаче възниква въпроса – как да „доведете“ потребителите в него и разбира се да ги задържите.
И търсейки такава информация… вероятно в Google или в специализирани форуми като Predpriemach, например, то вероятно сте попаднали на съвети относно „набавянето“ на посетители чрез Google.

Тук става дума за SEO оптимизация. Това е най-добрия и евтин начин (ако се занимавате сами със SEO-то) да се сдобиете с огромно количество трафик. Четейки из различни сайтове SEO съвети, обаче може и да се заблудите.

Защо?
Повечето SEO специалисти се занимават с оптимизация на фирмени сайтове – те могат да бъдат малки, средни или големи корпоративни, но всички си приличат по едно нещо – малко на брой страници за оптимизиране, търсене на по-малка таргет група и съответно изискване за по-малък трафик, в сравнение с медийните сайтове, например.

Тоест, фирмения сайт се създава с цел да привлече клиенти, които да си КУПЯТ даден продукт или да поръчат услуга от сайта. Тук е важна конверсията. Тоест, ако на 100 или 1000 души 1-2-3 или повече си закупят един продукт – значи целта е изпълнена.

Що се отнася до медийните сайтове, техните приходи зависят от рекламите и афилиейт (ако използват такъв), поместени на различни позиции в съответния медиен портал. А за да има реклами, трябва да има рекламодатели, които да закупят реклама, то съответният портал трябва да разполага с голямо количество трафик.

Още една разлика – ако при фирмения сайт на 1000 посещения се прави една поръчка на стойност 100, 200, 1000 лв, то при един голям портал, сумите са в пъти по-малко за същия брой посещения.

Ето защо целта при едните е много голям таргетиран трафик, а при другите максимизиране на конверсията е приоритет.
Лесен трафик
Но какво общо има всичко това със SEO оптимизацията?

При фирмения сайт има няколко основни страници, които трябва да се оптимизират. Това означава избор на само няколко ключови думи, които ще са достатъчни за реализирането на продажби – при успешно позициониране в Google.

Но нека вземем за пример сайт като TeenPortall – това е голям сайт, с множество публикувани статии, където ежедневно се публикуват още и още статии. Тогава как се оптимизира „такова чудо“?

Един полезен съвет би бил да не се стремите към силно конкурентни ключови думи. Може дадената дума или фраза да има 2-3 или 100 търсения месечно. Но ако напишете добре оптимизирана статия и я „побутнете“ малко със SEO трикчета, то тази кл.д./фраза ще се позиционира на първо място или най-малко в топ 3, в Google, донасяйки ви между 60-70% от трафика.

А сега нека си представим, че дневно публикувате по около 3-5 статии в сайта си и се „борите“ за кл.д. фрази, свързани с тях, които имат по 30 търсения месечно (например), при позициониране в на първо място в Google, ще получите поне около 20 посещения за всяка дума. Това ознава, че ще имате за месеца между 1800-3000 посещения, което е средно около 60-100 посещения дневно. Не е зле като заначало, нали?

Естествено, това е малко трафик. На вас ще са ви нужни хиляди – дори милиони импресии месечно, но все пак това е един добър и бърз начин да се сдобиете малко по малко с все повече и повече трафик – с малко усилия и ниска или никаква конкуренция, осигуряващо ви дълго задържане на първото място в търсачката Google.

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *