Направили сте си сайт. Сега е време да го пуснете онлайн и да започнете да трупате посетители, а от тях пари. Добре, но това не става просто с няколко копчета. Имате два варианта – да се заемете със SEO оптимизацията сами или да се доверите на някоя фирма да свърши всичко вместо вас. Второто изглежда много по-апетитно, нали? Така е, но си има цена. Всяка компания предлага различна ценова листа и всяка компания ще ви предложи и различни условия и решения за вашия сайт. Нека да наблегнем на това „как да си изберете правилната фирма за оптимизация на сайта?“

Какво следва - 1

Първото и най-важно нещо, е да знаете какво вие искате. Искате да изкарате повече пари от кликове или искате да разпространите някаква идея, за да съберете по-голяма аудитория, като не се интересувате толкова от натрупаната сума? Все пак фирмата трябва да знае какво искате да постигнете с този ваш сайт. Имате може би продукт, който само вие изработвате (ръчно направени бижута, например) и искате да получите повече посетители, които да дойдат в магазина, който имате в МОЛа. Вариантите са много и зависят само от вас.

След като знаете целта си, трябва да определите и бюджета си. Първо, не искате да харчите за безумни тактики или такива, които не дават резултат. Второ, трябва много добре да пресметнете дали не давате повече отколкото печелите, защото ще останете на нулата. Трябва да заделите определена единична цена или сума на месец, само за това, която да е приемлива за фирмата или ако офертата от фирмата ви се струва добра, може да се придържате към нея. Естествено, не е изключено да поискат някакво увеличение, но ако го направят, трябва да ги питате за какво, как това ще ви помогне и най-важното – искайте доказателство на момента. Щом са решили да ви вдигат цената, значи имат някакво добро оправдание за това, нека го кажат. Все пак вие плащате и не виждате дали те си вършат работата, като стоите зад тях, а виждате само резултати във вашия магазин например. Винаги питайте – какво, защо и как.

Добре, определихте бюджета, сега е време да потърсите. Най-лесно е да напишете в Google – Фирма за SEO. Ще ви излязат доста линкове, проверете ги. Влезте в сайтовете, вижте всеки какво предлага. Някои имат и безплатен анализ на сайта ви. Възползвайте се, дори да не изберете тях. Така може да направите няколко анализа и да видите кой-какво предлага. Понякога, може да попаднете на фирми, които след като са ви направили анализа да ви казват едни и същи методи за оптимизация и различни цени. Това е полезен фактор, ако услугите ви устройват. Често обаче, такива лесни практики ви дават резултати, които ви удрят „под кръста“. Цените високи, а услугите – некачествени. Но как тогава да изберем фирма, която ще си свърши работата както трябва и то на приемлива цена?

Какво следва - 2

Като за начало забравете да търсите директно в Google. Или поне го ползвайте като последно решение. Потърсете някой форум, без значение дали български или чуждестранен, това зависи от вашия сайт. Не търсете конкретна фирма за SEO, а вижте предложения от различни потребители. Някои предлагат подобни услуги на много по-ниска цена или още по-добре, ако намерите и за някоя фирма. Често се случва фирмите да качват предложения във форуми, където се събират хора със сайтове или компютърни интереси. Лесно се намира клиентела и получават положителни отзиви. Така и вие ще сте сигурни, че щом има толкова положителни отзиви, то може да им се вярва. Ако пък сте прекалено взискателни, може да попитате (ако намерите как) тези, които са качили коментарите, как са намерили фирмата, какво е направила тя за тях и на каква цена. Ако искате подробна информация, питайте повече.

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *