Да се предлагаш сам на пазара е извън правилото. Казват го дистрибуторите – същите онези, които взимат книги от издателствата на консигнация (разбирай безплатно) и никой никога не разбира колко книги са продадени в действителност. Повечето от тях залежават по складовете или се връщат в ужасно състояние на издателствата. Най-страдащите от веригата автор-издател-дистрибутор-клиент са авторите. Те чакат с години благоволението на някой така да дистрибутира рожбите им, че да получат поне някакво заплащане за труда си. Досега то е варирало максимум до 15% от печалбата за продадени книги.

В света, обаче, съществува и друг начин, който не носи презряното име Самиздат като дамга на челото си. По-скоро той е като луксозни ръкавели.

Самозидаването е намерило своето ново развитие с усъвършенстването на дигиталните технологии. Това, от своя страна, дава шанс за самостоятелност на автори и издателства, които са решили да прескочат порочната брънка на книгоразпространението, или пък са поели всичко в свои ръце.

Днес това е възможно с метода познат като Book on Demand (BOD), който променя литературните канони и предлага на читателите книги при поискване или, иначе казано, книги при поръчка.

При метода „отпечатване при поискване“ една книга се отпечатва само след заплащане или поръчка. Затова книгите се произвеждат, само когато е необходимо. Това става възможно благодарение на дигиталния печат и най-късия път на дообработка. По този начин може да се отпечатва и само едно копие от книга.

Авторът дава текстов файл в Word, PDF или друг формат еднократно или, ако иска, може да го остави в печатницата ползваща дигитален печат на съхранение във вид на цифров шаблон, който да бъде ползван многократно при поръчка на книга от клиентите на автора.

Постепенно се създават и нов вид издателства с прилежащи дигитални машини, които отново се опитват да изземат полагащото се на автора поддържайки висока цена и предлагайки многобройни допълнителни услуги като дизайн, предпечатна подготовка, коректура и редакция.

Книги по поръчка

В действителност това може да бъде много полезен процес за неопитните автори тъй като им помага да коригират своебразни грешки в работата си.

Мнозина от утвърдените автори в световен мащаб,  в зависимост от това дали са традиционалисти или широко скроени смелчаци, излизат на книжния пазар именно ползвайки метода Book on Demand (BOD). Разбира се, дигиталният печат е все още по-скъп от предпочитания офсетов печат, който пък не позволява отпечатването на единични бройки и книги на поискване.

Предимства и недостатъци на метода Book on Demand (BOD)

Предимства:

 • Екологичен начин на съхранение. Основно предимство, което не позволява разточителство на хартия.
 • Спестява средства от складиране. Електронното съхранение е далеч по-евтино, а често и безплатно.
 • Препечатки. С един изготвен файл може да се преиздава многократно без допълнителна обработка.
 • Персонализация. Може да се персонализира – например, с лично пожелание. Особено подходящо за фирмен подарък.
 • По-ниски транспортни разходи.
 • Дава на издателите алтернатива за малка аудитория, когато бързо трябва да бъде издаден или преиздаден продукт.
 • За авторите това е шанс, въпреки по-голямата предварителна инвестиция в създаването на продукт, да получат справедлив дял за труда си на автор.
 • Гъвкавост на съдържанието.

Недостатъци:

 • По-дълго време за доставка.
 • Спадане на качеството, ако услугата се предлага без контрол и консултация от специалисти в сферата на дизайн, коректура, редакция и др.
 • По висока цена за краен клиент.

Методът е познат още от 90-те години на миналия век и всъщност не е нова идея, но в момента е в разцвета си в Америка и Европа. За България той навлиза тепърва и все още не е така познат за българските автори.

На българския пазар методът „печат при поискване“ използва една немска компания за медия и забавление. Собствениците й са българи и от около година предлагат посредством този метод една друга оригинална идея – първите за България персонализирани книги за деца. Книгите са написани с педагогическа цел от социален педагог – писателката Валентина Щайн. Този вид книги предлагат персонализация на името на детето в приказката, в която то се превръща в главен герой. За българския пазар компанията успява да поддържа наполовина по-ниска цена от международната, като целта е да предложи този вид книги за постоянно и на този иначе малък пазар. Книги по поръчка с възможност за персонализация може да си поръчате на четири различни езика от feenstein.online (който е неактивен в момента).

Дигиталният печат и книгите по поръчка дават нови перспективи за авторите в България, но и за находчивите бизнесмени в сферата на дигиталния печат, които биха могли да конкурират класическите издателства предлагайки пакет от услуги, които да подобрят книгоиздаването на поискване.

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *