Разпределението на храната не е толкова просто. Не се свежда само до обаждането на оператор до производител на храна или до склад. Процесът зависи значително от участието на дистрибутора. Но има различни видове дистрибутори на хранителни продукти, като всеки от тях предлага уникални предимства. За да разберем напълно веригата за доставки, е важно да разберем ролята на дистрибуторските компании и видовете им, работещи в днешния логистичен пейзаж. В тази публикация ще научите как се случва разпределението на стоките и как то е от полза за производителите, търговците и в крайна сметка за крайния потребител.

Какво прави дистрибутора на стоки?

Основната функция на дистрибутора е предоставянето на бързооборотни стоки и свързаните с тях артикули.

Кой е търговецът? Това може да бъде всяко лице, което осигурява храна или други бързооборотни стоки. Главен готвач в ресторант, магазин за хранителни стоки, училище или болнично кафене, могат да бъдат примери за това. Но разпределението на храната е много повече от простия акт на транспортиране на храна от производител до търговец.

Предимствата на дистрибуторите на бързооборотни стоки

Знаете какво правят дистрибуторите и защо те са важни, но каква е ползата им за производителите и заводите, освен да доставят продукти им от точка А до точка Б? Дистрибуторите имат многобройни роли през целия процес.

Нека да разгледаме няколко от основните им функции:

Маркетинг и продажби

Дистрибуторите на бързооборотни стоки имат за цел да предлагат на пазара и да продават продукти на търговците. В повечето случаи, ресторантите например, купуват храни от дистрибутори, защото така премахват необходимостта да работят с отделни производители, за да се снабдят с различните нужни продукти. Винаги има изключения разбира се, но това е най-често срещаният метод.

По същия начин, маркетинговите усилия на дистрибуторите на бързооборотни стоки позволяват на производителите да се съсредоточат върху основната си компетентност и да ги използват като посредник, вместо да се налага да управляват взаимоотношенията си с отделни клиенти.

По-големите дистрибутори предоставят маркетингови материали заедно с техните стоки, което може да бъде огромна помощ за търговците.

Транспорт и складиране

Основна функция на всеки дистрибутор е транспортирането на продукти от производителите до търговските обекти. Това позволява на производителите да възложат на друг доставните услуги, без да се налага да ги управляват и да инвестират в логистика. Типът складиране зависи от вида на продукта, който се разпространява. Много големи дистрибутори оперират със собствени складове. Други по-малки могат да се откажат изцяло от складирането, като транспортират пресни продукти в хладилни камери директно от производителя до търговеца.

Загора Груп БГ

Видове дистрибутори на бързооборотни стоки

Има четири основни вида дистрибутори. Всеки тип има способността да се погрижи за специфични видове търговци, въз основа на техния отрасъл и нужди.

Широколентов дистрибутор

Този тип дистрибутори служат еднакво добре, както на ресторанти, така и на търговци на дребно, които се нуждаят от закупуване на голям брой продукти. Те са най-доброто решение за купувачите, търсещи ефективен процес, без да се налага да използват няколко дистрибутора.

Те обикновено не се специализират в конкретен вид продукт, но предлагат хиляди стоки, които да обслужват нуждите на търговците. По тази причина често работят с вериги и по-големи търговски обекти, тъй като имат способността и ресурсите да обслужват широк кръг от клиенти. Въз основа на техния размер и обема на разпространяваните от тях стоки,те предлагат на своите клиенти разнообразни предимства, като големи отстъпки, стимули за ценообразуване и по-целенасочена подкрепа от тази, предоставена от алтернативните модели за разпространение. Въпреки това този тип дистрибутори не винаги са най-добрият избор за всеки търговец.

Малките търговци могат да се обединяват, за да формират групови покупателни организации и да изискват подобни услови като тези, които се предлагат на по-големите в бранша, но те не разполагат с толкова голяма гъвкавост.

Специализиран дистрибутор

Те се специализират в разпространението на един специфичен вид продукт и обикновено се отделят от останалите, чрез ефективността си в своята ниша. Например: Специализиран дистрибутор на пресни морски дарове, който предлага висококачествени деликатеси, ще проектира своята верига за доставки и логистична стратегия за бързо, безопасно и ефикасно доставяне на пресни стоки на търговците, използвайки специални хладилни контейнери, придържайки се към специфичните стандарти за безопасност на храните. Също така ще инвестира в специализирано оборудване, за да поддържа морските дарове пресни и безопасни за ядене по време на целия процес. Всички тези фактори дават на този конкретен дистрибутор забележително предимство пред широколентовия дистрибутор, който се съсредоточава повече върху многообразието от опаковани стоки. Специалните дистрибутори също могат да бъдат определени като такива, ако работят изключително в рамките на определена ниша в индустрията. Да приемем, че работи с ресторанти в Близкия изток в определен район. Тъй като този дистрибутор предлага само ограничени, нишови продукти, той привлича главни готвачи от ресторантите, като им позволява да избират от по-целенасочен списък със стоки, които може да не са достъпни за покупка от широкоспектърен дистрибутор  и евентуално се премахва необходимостта от закупуване на цели палети от желаните продукти.

Редистрибутор / Преразпределящ дистрибутор

За разлика от широкоспектърните и специализираните дистрибутори, преразпределителите не продават директно на търговците на дребно. Вместо това, те купуват пряко от производителите, но след това продават на други, по-малки  дистрибутори. Не всички дистрибутори имат мащаба или складовата база, за да могат да работят с големи количества.

Придържайки се към примера с морската храна, малка местна компания за дистрибуция, работеща с ресторант за морски дарове, може да използва преразпределител за закупуване на количества морски дарове, като използва собствените си хладилни превозни средства, за да достави продукта в ресторанта.

Голям магазин за продажби на едро

Този тип дистрибутор е уникален, тъй като е единственият, който не доставя продукти директно на търговците. Вместо това, те отиват на място, избират и купуват стока на едро. Най-честите им клиенти са ресторантите и заведенията за обществено хранене.

Системата за дистрибуция на храна

Всеки тип дистрибутор на бързооборотни стоки осигурява уникални предимства за търговците, които използват неговите услуги. Най-важното е, че всички те помагат на производителите и търговците, служейки като ефективен посредник между тях и крайния потребител. Чрез използването на дистрибутори, производителите и търговците могат да се съсредоточат върху основните си компетенции, оставяйки логистиката, транспорта и продуктовия маркетинг в експертни ръце.

В случай, че и вие имате спешна нужда от добър и надежден дистрибутор на бързооборотни стоки, Загора Груп БГ е правилния избор за вашия бизнес. Фирмата е доказан експерт в дистрибуцията и логистиката на хранителни стоки, като достава на над 1300 магазина. Разполага със собствен логистичен център и специализирани автомобили, с което се гарантира бързо и точна доставка на продуктите.

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *