Изработка на фирмено лого според нуждите на дадена фирма е широко разпространено явление. Тази практика на унификация и запознаване с фирмата, чрез логото й не е от вчера или днес. Практиката е наложила много успешни лога до момента и те са се превърнали в мощен генератор на клиенти и бизнес партньори. Кой, кога и защо е измислил логото няма голямо значение, по-важното е че логото е носител на уникална информация за една фирма.

Логото е този уникален знак, който Ви отличава от останалите на пазара и благодарение, на който потребителите ви припознават в бизнес средата. Доста фирми не осъзнават нуждата от него и силата му, докато не видят резултатите от добре направеното лого. Важно е всеки бизнес да бъде уникален и да бъде различен от своите конкуренти. Фирменото лого има разнообразни лица и визуализации, но като цяло носи посланието на фирмата към изградените й и бъдещи клиенти и околните фирми в бизнес сферата. Фирменото лого кореспондира с потребителите, логото носи и споделя информация, която искате да споделите с вашите потребители. Колкото по-добро е едно лого, толкова по-успешно се пласира то сред аудиторията.

Изработка на фирмено лого
Трудно е да се каже, дали доброто лого изгражда фирмата на пазара или фирмата изгражда доброто лого. Нещата са много тясно обвързани и колкото по-голяма е една марка, толкова по-бързо налага логото си. Но в практиката има много примери и за обратното, една малка и встъпваща на пазара марка, бързо се разраства и бива разпознавана, благодарение на логото си. Логото за една фирма, колкото и клиширано да звучи е визитка пред обществото. Също, както фирмения уебсайт дава безгранични нови възможности, така и фирменото лого дава идентичност. Няма как да съществувате на пазара ако не заявите кой сте, да кажете какви сте и да се разграничите от всички останали в него. Ако погледнем от гледна точка на името за един човек, то без него ние не сме никой буквално. Нашето име ни идентифицира и представя в обществото. Ние го изграждаме с действията и постъпките си. Така и изработка на фирмено лого, дава идентичност на фирмата. Тя е разпознавана и свързвана със своето лого. Затова насищането му със смисъл и четливо послание е толкова важно.

Простота

За фирменото лого изчистеният дизайн работи безотказно. Не лесно се удава обаче всеки път да се постигне простота на изразните средства. Едно лого изразява толкова много, че е трудно да запазиш неговата простота до максималните й граници. Добре би било с лекота да разпознаваме, какво точно работи за дадения бизнес, но това става с опит, наблюдение, сравнение и търпение. Изчистеният дизайн винаги ще бъде предпочитан, от гледна точка на неговата лесна възприемчивост и бързото позициониране в подсъзнанието на своите потребители.

Яснота

Доста дизайнери съумяват да покажат смисловото значение на едно лого ясно. Но прекалената яснота понякога достига буквалното. Пример за това са множеството готови лога. Те са описателни и ясни, но никак уникални и привличащи вниманието. Докато логото на Nike, например на пръв поглед не носи смисъла на спортните дрехи и пособия, но съвсем ясно изразява динамиката на спорта, по един нестандартен начин. Освен яснотата на дизайна на фирменото лого е препоръчително то да бъде креативно и да не бъде объркващо. Например не е препоръчително вашето лого да бъде с дизайн на автомобил, ако  сте собственици на счетоводна къща. Потребителите се объркват каква всъщност е дейността на фирмата.

Изработка на лого е важен елемент от лицето на една фирма и тя определено печели от доброто представяне на логото си, както то израства благодарение на доброто представяне на фирмата.

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *