Въпреки, че тези две горива се прилагат за различни цели, битовото гориво за отопление и дизела много си приличат и в някои случаи дори е възможно да бъдат взаимозаменяеми. Докато дизела е по-плътен, то консистенцията на горивото за отопление може да се срещне в различни форми.

В тази статия ще се опитаме да направим кратка съпоставка между дизеловото гориво, което се използва за превозни средства и горивото за отопление.

Създаване на гориво
Суровият петрол се състои от въглеродни и водородни атоми в определени съотношения, зависещи от размера и дължината на въглеродните вериги. При рафинирането, тези въглеродни вериги се разпадат, което се получава в резултат на различието им в точките на кипене. Съединенията с ниска точка на кипене се установяват на върха, докато тези с висока точка на кипене, заемат по-ниски нива. По време на този процес по-леките пропан и бензин се дестилират първи, след което дизеловото гориво, горивото за отопление и смазочните масла се разделят на по-ниско ниво.

Дизелово гориво

Дизелово гориво
Дизелът се получава при дестилация. Той е по-тежък от бензина и е във вид на масло. Не се изпарява бързо, не е летлив като бензина, изисква по-малко време за рафиниране, което често е причина дизела да е по-евтин от бензина. В най-общата си форма дизеловото гориво се използва както от производителите на електроенергия и за земеделие, така и за превозни средства като автобуси, камиони, влакове и лодки, заради ултра ниското съдържание на сяра в дизела (по-малко от 15 млн. Частици).

Дизел за отопление
Нафтата за отопление, използвано в домашни условия е общ термин за съществуването на различни форми горива. Този тип гориво може да бъде смесено с по-тежък нефт, подобен на моторно масло, което може да осигури повече топлина, като същевременно е и по-икономично, тъй като се изгаря по-малко гориво. Според специалистите дизела за отопление може да има други заместители, които включват стандартно дизелово гориво, керосин, гориво за реактивни двигатели и други.

Различия в мощността
Дизеловите горива за битово отопление са по-тежки от обикновеното дизелово гориво, но споделят сходни свойства в топлинното производство. Дизелов двигател произвежда около 139 000 BTUs (британска термална единица) енергия на галон. Горивото за домашно отопление предлагат малко по-високо съдържание на BTU.

Дизел за отопление

Неща, които трябва да знаем
В чистия си вид дизеловото гориво през зимата замръзва и точно поради тази причина е задължително да се добавя към него специална зимна добавка. Според специалистите обаче през зимата, дизела може да се смеси с керосин, за да се забави процеса на желиране, който настъпва при студено време. Подобно смесване може да се направи и при горивата за домашно отопление в някои студени райони. Тъй като горивото за домашно отопление рядко се използва като заместител на дизеловото, защото в него липсват смазочни свойства, то през зимата понякога се използва „Arctic Grade“ дизел.

Една от най-големите разлики между дизеловото гориво и дизела за отопление е тяхната цена. Нафтата за отопление е ниско акцизна и точно поради тази причина е по-евтина и е предпочитан начин за отопление през зимните месеци, защото отдава много топлина и бързо загрява стаята.

Още полезна информация за дизела за отопление можете да откриете на http://gorrel.bg/услуги/доставка-на-горива-за-отопление-и-производство

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *