Търсачка jabse

Jabse

Може би много от вас се чудят какво е Jabse и за какво служи?

Jabse.com е морфологична търсачка, индексираща сайтовете от българското интернет пространство. Системата е изцяло собствена разработка и не използва готов софтуер за реализирането на търсещата или индексиращата част. Jabse всщност е акроним и означава: Just Another Bulgarian Search Engine. Според създателя се произнася като: джейбс, въпреки че не му пречат и произношенията като джабсе, ябсе и така нататък. Системата за търсене позволява намирането на думите от българския език независимо от конкретната форма, в която се срещат в индексирания документ - род, число, време и други.

Jabse използва собствен паяк (spider), който разпознава и индексира коректно различни видове документи (между които MS Word, Adobe PDF, MS Power point, Flash SWF), обработва домейни на кирилица и разполага със система за оценка на важността на страниците и термините в тях според различни критерии, като брой входящи линкове, възраст и други.

Освен основното търсене, Jabse предлага и други услуги. Част от които са:

 • система за безплатна контекстна реклама - Jabse Ring;
 • търсене на изображения - Jabse Image Search;
 • търсене в новините от основните онлайн български медии : Jabse новини
 • PDA/WAP версия, включваща поддръжка за PDA/телефони, които нямат възможност за въвеждане на кирилица;
 • възможност за вграждане на търсачката в други сайтове и търсене както само в тях, така и в целия български интернет - Търсене с Jabse от други сайтове;
 • възможност за извършване на търсения от външна програма чрез Jabse Interface;
 • форум за всичко свързано с търсачката;
 • безплатен email - Jabse Mail;
 • безплатен DNS сървър, с поддръжка на домейни на кирилица - Jabse DN;

Jabse е реализиран изцяло на базата на технологии с отворен код като PHP, MySQL, Apache, FreeBSD и други.

В България най-разпространен остава Google. Всъщност, май така е в целия свят. Зад него се нареждат Bing, Yahoo, Yandex и някои други. В България има разработени цели 2 търсачки (или поне 2 са по-известните. Едната е Napred.BG, която ползва Google като източник на данни, но за сметка на това директно отговаря на голяма част от запитванията ви. Другата търсачка Jabse, както разбрахте, е написана от нулата и разполага със собствен бот, който индексира страници и сайтове.

На 3 Февруари 2014 стратира SEO експеримента на Jabse. Не се знае все още каква е целта на експеримента, но следва да бъде уточнено. Условията за участие са следните:

 • Наградите се получават от този, който класира сайт на първа позиция в Jabse по следната фраза: търсачка jabse
 • Фразата се изписва без никакви допълнителни символи, като кавички, запетаи и други. Не се зачитат резултатите от новини или платени реклами!
 • Официалното URL за класиране е: www.jabse.com/searchmachine.php?query=търсачка jabse

търсачка Jabse

Вземайки предвид предишни SEO състезания, този път организатора/ите са си взели поука и са разделили състезанието на четири етапа. Както следва да бъде:

 1. 03.02.2014 - 17.03.2014 12:00:00 с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция;
 2. 17.03.2014 - 21.04.2014 12:00:00 с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция;
 3. 21.04.2014 - 19.05.2014 12:00:00 с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция;
 4. 19.05.2014 - 16.06.2014 12:00:00 с награда от 424  лв. и каса бира за сайта на първа позиция;

Краен срок за записване е 01.05.2014, а цялото състезание е с продължителност от 133 дни (+ - няколко, не ме бива по математика).

:-)

 • Всеки може да участва с произволен брой сайтове. Под сайт се разбира домейн или поддомейн, върху който имате контрол. Един сайт може да участва САМО един път.
 • Записването става с email на адрес plamen [at] jabse.com, като трябва да посочите сайтът, с който участвате, 3 имена и email адрес. За да потвърдите, че имате право да използвате сайта за участиe, преди да изпратите email, поставете в основната директория файл с име jabse.seo и съдържание md5(„вашия email“) . При спечелване на състезанието, файлът трябва да е достъпен на адрес: [сайтът, с който участвате]/jabse.seo най-късно до 48 часа след крайния срок. В случай, че не поставите файла, наградата отива при следващия участник в класирането.
 • Онлайн MD5 генератор: http://tools.vretiel.com/B64-MD5.php
 • Линкове към спонсора не са задължителни, но са повече от добре дошли. Изберете си някоя от услугите на Jabse: http://www.jabse.com/alljabse/
 • Запазваме си правото да изключим от състезанието сайтове, които уронват авторитета на Jabse или противоречат на българското законодателство.
 • Със записването си в SEO експеримента на Jabse, участниците декларират, че се отказват от всякакви претенции към Jabse.

Друго интересно, което мога да споделя за търсачката, е че улеснява уебмастърите в много отношения. Включва инструмент, с който да се следи тенденцията и броя търсения на определено думи и изрази. Включва съветник, който помага да подобрите сайта си, за да се класира по-добре в SERP-а на Jabse. И не на последно място има вграден инструмент, който анализира вашия сайт и следи вместо вас позициите му по неопределен брой ключови думи, които вие желаете. Казвам 'които вие желаете', защото в Google Webmaster Tools не можете да добавяте конкретни думи, които да следите, а това доста често е минус.

Бих желал да обърна малко внимание и на Jabse Ink, тъй като според мен си заслужава. Има над 7000 статии от близо 400 автора на най-различни теми. Всеки може да публикува своята история или полезен материал, както и да намери такъв, който да го интересува. Своеобразна артикъл директория, но с доста по-малко спам от обичайните. ;-)

Тази статия най-вероятно ще участва в експеримента. А за какво точно е той и някои други неща, които ме вълнуват - очаквайте ексклузивно интервю от Пламен, стига да се съгласи да даде такова. :) Ако и вие имате въпроси, които бихте желали да му зададете - коментарите отдолу са отворени за всички. Побързайте!


Малко допълнителна информация относно състезанието и търсачката.

Всеки записан домейн може да играе с много страници включително и основната (index). Печели тази страница, която е класирана най-напред. Въпреки това ПОД-домейни от рода на pod.domain.com трябва също да се регистрират за участие. Друго важно, е че няма персонализирано търсене и не е необходимо да се ползва Private Browsing, за да се проверяват и следят текущите позиции на сайтовете.

Бях първи регистриран участник и засега единствен такъв.

Записан за участие

При търсене на "търсачка Jabse" в инструмента за проверка: http://www.jabse.com/seo/index.php може да има изкривяване, заради малко по различна версия на търсенето, която организатора каза, че ще прегледа и актуализира. Според инструмента съм на осма позиция, а в търсене през Jabse на втора позиция. На първо място се класира самата търсачка, но организатора спомена, че jabse.com и сайтове свързани с jabse няма да участват в състезанието. Така, че към момента три приза - първи регистриран, единствен участник и първи в класирането. :-)

За класиране в търсачката Jabse се взимат предвид единствено входящите, dofollow беклинкове. Важно е да се уточни, че се взимат само входящи линкове от сайтове, които присъстват в техния индекс. Т.е. ако имате линк от gotinsait.com, но gotinsait.com не присъства в техния индекс - този линк няма да се отчита. Социалните сигнали като G+ и Facebook харесвания и споделяния не оказват влияние върху класирането. Неща, които дават тежест (освен backlinks) са възрастта и вида на домейна, трафика му, Alexa ранг, от колко време присъства в индекса на търсачката и други.

Интересно за търсачката, е че не третира дублираното съдържание между сайтовете за нещо лошо. По-лошо е ако има дублирано съдържание в един и същ сайт. Но сайтове с дублирано съдържание няма да бъдат наказвани, а ще се индексира само една от страниците им.

В момента върви и активна рекламна кампания във Facebook, която промотира www.jabsepropaganda.com. Дано се запишат повече хора за участие. Ще бъде интересно да проследим и алгоритмите на тази търсачка, въпреки че много напомнят на ранните години на Google, когато нещата бяха доста по-семпли. Очакваме включване и от други активни блогъри от сверата.


Записа се и втори участник. Все още слаба активност, но все от някъде се почва - срока за записване все пак е дълъг.
Сайта на Cloxy се класира доста добре. Не е записан за участие, но никога не е късно.
Пламен Славов, собственика на търсачката Jabse, каза че е оправено разминаването в класирането при самата търсачка Jabse и инстрмента за следене на позициите. Добавени са и малко насочващи детайли по въпросния инструмент.

Кратко допълнение, но има за цел да провери една моя теория. ;-) Ще поддържаме връзка.

Изкажи се!
CasiDef - 15/03/2018 - 16:03

Hello. I'm Jeff

carroline - 23/02/2018 - 10:40

Това е моето свидетелство за добрата работа на човек, който ми помогна .. Моето име е CAROLINE WAYNE. и аз се намирам в НЮ ЙОРК, САЩ. Моят живот се завръща !!! След 8-годишен брак, съпругът ми ме остави с трите ни деца. Чувствах се, че животът ми вече свършва и се разпада. Благодарение на магията, наречена Dr.Chamberc, която се срещнах онлайн. На един верен ден, докато сърфирах в интернет, търсех добра играчка за магии, която може да разреши проблемите ми. Попаднах на серия от свидетелства за това конкретно калибър. Някои хора свидетелстват, че е завел своя бивш любовник, някои свидетелстват, че той възстановява утробата, някои свидетелстват, че може да хвърли заклинание, за да спре развода и т.н. Имаше едно специално свидетелство, което видях, че става дума за жена, наречена Грейс, която свидетелстваше за това как д-р Камберк връща нейния Ex любовник за по-малко от 72 часа, а в края на свидетелските си показания тя отпада имейл адреса на д-р Чамберк. След като прочетох всичко това, реших да опитам д-р Чамберк.Свързах се с него по имейл и му обясних проблемите. Само за 3 дни съпругът ми се върна при мен. Решихме проблемите си и сме още по-щастливи от преди. Доктор Чъмберк наистина е талантлив и талантлив човек и няма да спра да го публикувам, защото е чудесен мъж ... Ако имате проблем и търсите истински и оригинално правописно средство за решаване на този проблем за вас. Опитайте великия д-р Чамберк днес, той може да е отговорът на вашите проблеми. Ето и неговия контакт: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Благодаря ви за великия Dr.Chamberc. Свържете се с него за следното:(1) Ако искате вашия бивш обратно.(2) ако винаги имате лоши мечти.(3) Искате да бъдете повишени в офиса си.(4) Искате жени / мъже да тичат след теб.(5) Ако искате дете.(6) [Искаш да бъдеш богат.(7) Искате да свържете съпруга / съпругата си за свой завинаги.(8) Ако имате нужда от финансова помощ.(9) Билкови грижи10) Помогнете хората да излязат от затвора(11) Магията на брака(12) Заклинания за чудеса(13) Магии за красота(14) Проф. Чарм(15) Заклинания за привличане(16) зло магии(17) Карикатуриране(18) Премахнете заклинанията за болест(19) ИЗБИРАНЕ НА ПЕЧАЛКА(20) УСПЕХ НА ИЗПИТВАНИЯТА(21) Очаровай да накараш кого да те обичам.(22) Бизнес заклинание.(23) Намерете отдавна изгубеното си семейство.това е Dr.Chamberc Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

carroline - 23/02/2018 - 10:40

Това е моето свидетелство за добрата работа на човек, който ми помогна .. Моето име е CAROLINE WAYNE. и аз се намирам в НЮ ЙОРК, САЩ. Моят живот се завръща !!! След 8-годишен брак, съпругът ми ме остави с трите ни деца. Чувствах се, че животът ми вече свършва и се разпада. Благодарение на магията, наречена Dr.Chamberc, която се срещнах онлайн. На един верен ден, докато сърфирах в интернет, търсех добра играчка за магии, която може да разреши проблемите ми. Попаднах на серия от свидетелства за това конкретно калибър. Някои хора свидетелстват, че е завел своя бивш любовник, някои свидетелстват, че той възстановява утробата, някои свидетелстват, че може да хвърли заклинание, за да спре развода и т.н. Имаше едно специално свидетелство, което видях, че става дума за жена, наречена Грейс, която свидетелстваше за това как д-р Камберк връща нейния Ex любовник за по-малко от 72 часа, а в края на свидетелските си показания тя отпада имейл адреса на д-р Чамберк. След като прочетох всичко това, реших да опитам д-р Чамберк.Свързах се с него по имейл и му обясних проблемите. Само за 3 дни съпругът ми се върна при мен. Решихме проблемите си и сме още по-щастливи от преди. Доктор Чъмберк наистина е талантлив и талантлив човек и няма да спра да го публикувам, защото е чудесен мъж ... Ако имате проблем и търсите истински и оригинално правописно средство за решаване на този проблем за вас. Опитайте великия д-р Чамберк днес, той може да е отговорът на вашите проблеми. Ето и неговия контакт: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Благодаря ви за великия Dr.Chamberc. Свържете се с него за следното:(1) Ако искате вашия бивш обратно.(2) ако винаги имате лоши мечти.(3) Искате да бъдете повишени в офиса си.(4) Искате жени / мъже да тичат след теб.(5) Ако искате дете.(6) [Искаш да бъдеш богат.(7) Искате да свържете съпруга / съпругата си за свой завинаги.(8) Ако имате нужда от финансова помощ.(9) Билкови грижи10) Помогнете хората да излязат от затвора(11) Магията на брака(12) Заклинания за чудеса(13) Магии за красота(14) Проф. Чарм(15) Заклинания за привличане(16) зло магии(17) Карикатуриране(18) Премахнете заклинанията за болест(19) ИЗБИРАНЕ НА ПЕЧАЛКА(20) УСПЕХ НА ИЗПИТВАНИЯТА(21) Очаровай да накараш кого да те обичам.(22) Бизнес заклинание.(23) Намерете отдавна изгубеното си семейство.това е Dr.Chamberc Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ангел Порязов - Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista

Poryazov.com © 2012-2017 | Всички права запазени!

Ангел Порязов - Poltargaista

Криейтив Комънс договор