Испанска кухня – средиземноморският темперамент в храната

Испанската кухня е добре позната на европейците с морските дарове и разнообразните си зеленчукови комбинации. Повечето кулинарни рецепти, идващи от Испания, са част от известнатаСредиземноморска диета. Националната испанска кухня изобилства от ястия, повлияни от средиземноморските корени на Испания. Както в повечето страни, така и в тази менюто се различава в отделните райони, но все пак ги свързват общи черти.

Испанската кухня се отличава от средиземноморската с храни като боб, чушки, картофи и домати. Зехтинът е основна съставка в традиционната испанска кулинария и това не е никак странно, тъй като страната произвежда 44% от маслините в целия свят.

Испанска кухня 2

В заведенията за хранене се сервират мезета, наречени "тапас", които на места се предлагат и безплатно с питието, което най-често е вино или бира.

Чурос е испанска поничка, която се приготвя от пържено тесто и в правоъгълна форма. Обикновено се яде на закуска и се потапя в чаша кафе или топъл шоколад.

Основата на повечето ястия е софрито, което е доматен сос, а мазнината задължително е зехтин. Испанците обожават чесъна и лука. Подправките също намират своето приложение в традиционните ястия.

Виното винаги присъства в менюто, а към повечето ястия се поднася задължително хляб. Испанците обожават салатите, а десертите обикновено са съставени от млечни продукти и плодове. При по-специални поводи се сервират сладкиши.

Испания е известна със своята шунка, както и с разнообразните видове кашкавал. Най-популярният е "кабралес", който много прилича на френското сирене Рокфор. Във Валенсия най-хубавата шунка носи името "хамон", а в Андалусия - "хабурго".

Испанците предпочитат да натриват хляба с чесън, да го заливат със зехтин или масло и да го сервират с домати.

Едно от най-известните испански ястия е супата "гаспачо", която се приготвя от домати, а те определено са на почит в страната.

Испанска кухня 1"Пил-пил" е традиционно ястие от риба треска и е емблема на северните испански части.

Култов специалитет от испанската национална кухня, познат в целия свят, е паелята. Тя се приготвя от морски дарове и ориз. Историята за паелята се ражда във Валенсия и разказва за беден рибар, който поканил любимата си на вечеря. Той събрал всичките си налични продукти и ги задушил заедно. Така била създадена популярната "para ella", която в превод означава "за нея".

Типични за испанската кулинария са и печеното "касуела", сосът "аллиоли" и колбасите "фует". Тортилите са друг известен специалитет. Това са завити тънки питки с плънка от зеленчуци и месо.

Несъмнено в испанската кухня силно се усеща влиянието на различните култури, но пък ни предлага огромно разнообразие от кулинарни рецепти, които трябва да бъдат опитани.

Изкажи се!

There are no posts in the Shoutbox

Ангел Порязов - Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista

Poryazov.com © 2012-2017 | Всички права запазени!

Ангел Порязов - Poltargaista

Криейтив Комънс договор